Punjene lignje na sicilijanski

Punjene lignje na sicilijanski

Vrijeme pripreme45 minTežina pripremeJednostavna

Opis

Znamo da ima pregršt recepata za punjene lignje jer lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obvezne sjeckane popržene krakove.

Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj za lignje na sicilijanski način, gdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, taj se korak ostavlja vama na volju. U nekim dijelovima Sicilije u nadjev se dodaju i slani inćuni te se često na polovici pečenja (bilo u tavi ili u pećnici) lignje zalijevaju čašom soka od naranče.

Sastojci

 4 lignji
 2 jaja
 150 g ribanog parmezana
 2 šnite bijelog kruha (samo sredina)
 50 g krušnih mrvica
 6 crnih maslina
 6 kapara
 2 režnja češnjaka
 nekoliko grančica svježeg peršina
 50 ml bijelog vina
 200 g pasirane ili sjeckane konzervirane rajčice (po želji)
 maslinovo ulje
 sol, papar

Priprema

1

Očistite lignje - odstranite glavu, utrobu i izvadite središnju hrskavicu. Lignje operite i dobro ih ocjedite. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.

2

Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.

3

Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.

4

Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte kratko dok ne ispari alkohol.

5

U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.



Preuzeto sa www.dnevnik.hr

Sastojci

 4 lignji
 2 jaja
 150 g ribanog parmezana
 2 šnite bijelog kruha (samo sredina)
 50 g krušnih mrvica
 6 crnih maslina
 6 kapara
 2 režnja češnjaka
 nekoliko grančica svježeg peršina
 50 ml bijelog vina
 200 g pasirane ili sjeckane konzervirane rajčice (po želji)
 maslinovo ulje
 sol, papar

Upute

1

Očistite lignje - odstranite glavu, utrobu i izvadite središnju hrskavicu. Lignje operite i dobro ih ocjedite. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.

2

Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.

3

Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.

4

Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte kratko dok ne ispari alkohol.

5

U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

Punjene lignje na sicilijanski