Salata od hobotnice

Salata od hobotnice

Vrijeme pripreme1 hrTežina pripremeSrednja

Opis

Za pripremu ove salate trebat će vam nešto više vremena, a za početak hobotnicu je potrebno očistiti i skuhati. Neki tvrde kako pluteni čep u vodi s hobotnicom tijekom kuhanja utječe na mekoću, dok drugi tvrde da to nema nikakve veze, ovaj put korištenje plutenog čepa ostavljamo na vama.   

 Dok se kuha, pripremite ostale sastojke za salatu. Salatu po želji umjesto octa možete začiniti i limunovim sokom. 

Sastojci

Hobotnica
 1 hobotnica težine otprilike 2kg
 1 glavica luka
 1 lovorov list
 3 češnja češnjaka
 voda
Salata
 1 glavica luka
 2 češnja češnjaka
 2 žlice kapara
 4 žlice maslina, bez koštica i narezane
 1 vezica peršina
 3 srednja krumpira
 2 srednje rajčice
 4 šake rikole
 maslinovo ulje
 ocat
 sol, papar

Priprema

Očistite hobotnicu
1

Svježu hobotnicu najbolje je isti dan očistiti i upotrijebiti. Izvrnite unutrašnjost hobotnice na van i odstranite utrobu, krakove nemojte dirati. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa odstranite oči , a iz sredine krakova uklonite zube. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite ju pod vodom.

Kuhanje
2

Stavite hobotnicu u veći lonac s vodom, glavom okrenutom prema dnu s krakovima okrenutima prema površini. Kako hobotnica ne bi ostala žilava ubacite u vodu pluteni čep. U vodu dodajte i glavicu luka, lovorov list i 3 češnja češnjaka. Kuhajte na srednje jakoj vatri najmanje sat vremena. Hobotnica je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.

Hlađenje
3

Hobotnicu izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Ohlađenu narežite na kolutiće, a krajeve krakova narežite na veće komade.

Priprema krumpira
4

U posoljenu vodu stavite krumpir u ljusci pa kuhajte dok ne bude mekan. Kuhani krumpir ocijedite, ostavite da se ohladi, a zatim ga ogulite i narežite na kockice.

Rezanje
5

Luk očistite i narežite na ploške, češnjak protisnite, peršin sitno nasjeckajte, a rajčice narežite na kockice.

Sjedinite sastojke
6

Ohlađenu i narezanu hobotnicu stavite u veću zdjelu. Dodajte skuhani i narezani krumpir, luk, češnjak, peršin i rajčice. Umiješajte kapare, narezane masline i rikolu. Začinite sa soli i paprom po ukusu, te prelijte s octom i maslinovim ulje po ukusu pa sve dobro promiješajte. Po želji ohladite. Rasporedite u tanjure, prelijte s par kapi maslinovog ulja i poslužite.

Preuzeto sa www.index.hr

Sastojci

Hobotnica
 1 hobotnica težine otprilike 2kg
 1 glavica luka
 1 lovorov list
 3 češnja češnjaka
 voda
Salata
 1 glavica luka
 2 češnja češnjaka
 2 žlice kapara
 4 žlice maslina, bez koštica i narezane
 1 vezica peršina
 3 srednja krumpira
 2 srednje rajčice
 4 šake rikole
 maslinovo ulje
 ocat
 sol, papar

Upute

Očistite hobotnicu
1

Svježu hobotnicu najbolje je isti dan očistiti i upotrijebiti. Izvrnite unutrašnjost hobotnice na van i odstranite utrobu, krakove nemojte dirati. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa odstranite oči , a iz sredine krakova uklonite zube. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite ju pod vodom.

Kuhanje
2

Stavite hobotnicu u veći lonac s vodom, glavom okrenutom prema dnu s krakovima okrenutima prema površini. Kako hobotnica ne bi ostala žilava ubacite u vodu pluteni čep. U vodu dodajte i glavicu luka, lovorov list i 3 češnja češnjaka. Kuhajte na srednje jakoj vatri najmanje sat vremena. Hobotnica je kuhana kad je mekana na sredini glave kod očiju.

Hlađenje
3

Hobotnicu izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. Ohlađenu narežite na kolutiće, a krajeve krakova narežite na veće komade.

Priprema krumpira
4

U posoljenu vodu stavite krumpir u ljusci pa kuhajte dok ne bude mekan. Kuhani krumpir ocijedite, ostavite da se ohladi, a zatim ga ogulite i narežite na kockice.

Rezanje
5

Luk očistite i narežite na ploške, češnjak protisnite, peršin sitno nasjeckajte, a rajčice narežite na kockice.

Sjedinite sastojke
6

Ohlađenu i narezanu hobotnicu stavite u veću zdjelu. Dodajte skuhani i narezani krumpir, luk, češnjak, peršin i rajčice. Umiješajte kapare, narezane masline i rikolu. Začinite sa soli i paprom po ukusu, te prelijte s octom i maslinovim ulje po ukusu pa sve dobro promiješajte. Po želji ohladite. Rasporedite u tanjure, prelijte s par kapi maslinovog ulja i poslužite.

Salata od hobotnice