Volite punjene lignje? Pripremite ih na sicilijanski način i uživajte u izvornim, aromatičnim okusima Mediterana...
Očistite lignje - odstranite glavu, utrobu i izvadite središnju hrskavicu. Lignje operite i dobro ih ocjedite. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.
Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.
Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte kratko dok ne ispari alkohol.
U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.