Filet lososa u umaku sa povrćem
Opis
Recept lososa u ukusnom umaku sa povrćem.
Sastojci
Priprema
Filete lososa posušite papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.
Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice prokulica operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.
U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocjedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i prokulice desetak minuta pa ocjedite.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj prokulice i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.
Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Mješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.
Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte mješajući dok se umak ne zgusne.
Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.
Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak posložite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima sviježeg peršina.
Recept preuzet sa www.ledo.hr
Sastojci
Upute
Filete lososa posušite papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.
Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice prokulica operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.
U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocjedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i prokulice desetak minuta pa ocjedite.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj prokulice i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.
Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Mješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.
Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte mješajući dok se umak ne zgusne.
Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.
Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak posložite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima sviježeg peršina.