Filet lososa u umaku sa povrćem

Filet lososa u umaku sa povrćem

Vrijeme pripreme40 minTežina pripremeSrednja

Opis

Recept lososa u ukusnom umaku sa povrćem.

Recept → 4 osobe

Sastojci

Riba
 800 g fileta lososa
Prilog
 400 g mladog krumpira
 350 g prokulica
 1 glavica luka
 1 dl suhog bijelog vina
 3 sušene rajčice
 5 dl slatkog vrhnja
 80 g baby blitve
 50 g parmezana
Ostalo
 svježi peršin
 maslinovo ulje
 sol
 papar

Priprema

1

Filete lososa posušite papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.

2

Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice prokulica operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.

3

U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocjedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i prokulice desetak minuta pa ocjedite.

4

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj prokulice i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.

5

Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Mješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.

6

Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte mješajući dok se umak ne zgusne.

7

Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.

Prijedlog za serviranje
8

Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak posložite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima sviježeg peršina.


Recept preuzet sa www.ledo.hr

Sastojci

Riba
 800 g fileta lososa
Prilog
 400 g mladog krumpira
 350 g prokulica
 1 glavica luka
 1 dl suhog bijelog vina
 3 sušene rajčice
 5 dl slatkog vrhnja
 80 g baby blitve
 50 g parmezana
Ostalo
 svježi peršin
 maslinovo ulje
 sol
 papar

Upute

1

Filete lososa posušite papirnatim ručnikom. Stavite sušene rajčice da se namaču u vodi 20-ak minuta. Ako imate sušene rajčice iz ulja, ocijedite ih.

2

Mladi krumpir operite i očetkajte, nemojte ga guliti. Glavice prokulica operite, odrežite im krajeve (dno iz kojeg rastu listovi) i skinite vanjske listove koji imaju oštećenja. Ako su sitne, ostavite ih cijele, ako su krupnije razrežite ih na četvrtine.

3

U vreloj posoljenoj vodi kuhajte mladi krumpir desetak minuta i ocjedite. Krumpire narežite na četvrtine. U drugom loncu, također u vreloj vodi, kuhajte i prokulice desetak minuta pa ocjedite.

4

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njega prvo bacite krumpir i pecite desetak minuta. Kada počne dobivati koricu dodajte kelj prokulice i pecite još 10 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, možete povrće i jače zapeći.

5

Sitno nasjeckajte luk, sušene rajčice narežite na trakice, a baby blitvu nasjeckajte krupnije. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu popržite nasjeckani luk. Dodajte bijelo vino, kad malo ispari, ubacite sušene rajčice. Mješajte, a nakon minutu-dvije smanjite vatru pa ulijte slatko vrhnje. Dodajte sol i papar.

6

Kada vrhnje krene ključati, ubacite blitvu i kratko kuhajte dok blitva malo ne povene. Zatim dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Kuhajte mješajući dok se umak ne zgusne.

7

Vrijeme dok radite umak iskoristite i za pripremu lososa. Na grill tavu ulijte malo maslinova ulja, kada se jako zagrije, dodajte filete lososa. Prvo ih pecite sa strane kože, oko osam minuta, a zatim najviše još 5 minuta s druge strane. Deblje filete možete kratko zapeći i s bočnih strana.

Prijedlog za serviranje
8

Na tanjur servirajte prilog i umak, a na umak posložite filete lososa te pospite nasjeckanim listićima sviježeg peršina.

Filet lososa u umaku sa povrćem